Beachbeek since 1997 by Stichting Beachvolleybal Hilvarenbeek

Het was in het voorjaar van 1997. Laat aan de bar van café De Verandering, de volleybalclub met de gelijknamige naam was net opgericht. We wilde iets speciaals doen en de gekste ideeën kwamen naar boven. Eén daarvan was het houden van een beachvolleybaltoernooi en dat moest natuurlijk op de Vrijthof.

Als het gras maar niet beschadigd wordt.

We gingen naar huis en iedereen zou er eens een nachtje over slapen. Sommige mensen hadden we verteld van onze plannen en iedereen reageerde positief, maar iedereen vertelde er ook meteen bij dat het nooit haalbaar zou zijn. We zouden geen vergunning krijgen, het was een te grote organisatie, er zouden niet genoeg teams zijn in de regio en ga zo maar door. We besloten toch de mogelijkheden eens te onderzoeken en stap één werd de vergunning. Er werd contact gezocht met de toenmalige burgemeester Straatsma. Tijdens een eerste gesprek met hem leek de grootste belemmering geen probleem meer te zijn. De burgemeester vond het een geweldig plan en zegde zijn medewerking toe. De enige voorwaarde: "Als het gras maar niet beschadigd wordt."

De volgende stap werd het gras en de zandbak

Hoe kregen we een 25-30 centimeter dikke zandlaag over de grasmat en belangrijker: hoe ging deze laag er weer vanaf? Contact gezocht met Spierings in Hilvarenbeek. Samen met dit bedrijf werd gezocht naar de beste oplossing. Die werd gevonden door een zeillaag in de vorm van worteldoek, over het gras te leggen. Hierop zou strandzand komen dat afkomstig is van de Beekse Bergen. Het oprijden ging met behulp van een shovel, deze zou op het aangevoerde zand blijven en op deze manier zou het gras niet beschadigen. Het afvoeren van het zand ging met behulp van een kraan. Deze schept naar zich toe en blijft ook op het zand staan, dit om beschadiging van de grasmat te voorkomen. Jaarlijks zijn er kleine aanpassingen geweest, maar het principe is eigenlijk alle jaren hetzelfde. Hoe blijft het zand mooi liggen en krijgen we eigenlijk een mooie zandbak? We hebben overwogen om een bak te maken door kleine paaltjes in de grond te slaan om daar vervolgens planken tegenaan te bevestigen. Een andere mogelijkheid is een opblaasbare ring die het zand in bedwang zou kunnen houden. Beide opties zijn te duur en blijken niet haalbaar. Bij Houthandel Van Trier liggen op het terrein spoorbielzen. De oplossing van ons probleem! We vertellen Ad van Trier wat onze bedoeling is en deze reageert zeer positief. We mogen de bielzen lenen, dat is geen enkel probleem. De laatste jaren maken we gebruik van kleinere houten boomstammen, omdat deze lichter zijn en dus makkelijker hanteerbaar.

Het gezelligste maar ook het groenste evenement van Hilvarenbeek

De problemen die we moesten overwinnen, waren relatief nog maar klein en wat belangrijk was: de vergunning hadden we inmiddels ook al binnen. We konden op zoek naar sponsoren. We mogen de vele plaatselijke ondernemers niet vergeten die ons vanaf het begin gesteund hebben. Er komt een bestuur en we richten de Stichting Beachvolleybal Hilvarenbeek op. Het inschrijven kon beginnen. Vanaf het begin liep het storm: jong en oud wilde erbij zijn. Caféteams, vrienden- en familieteams: allen werden ingedeeld naar sterkte en klasse. De eerste editie van Beachvolleybal Hilvarenbeek was een feit. Iedereen trof het: prachtig weer en een gezellige deelnemersgroep. In de daarop volgende jaren is de basis van het evenement hetzelfde gebleven. Er zijn wat kleine wijzigingen geweest en we hebben getracht het toernooi ieder jaar beter en aantrekkelijker te maken. In 2013 heeft Stichting Beachvolleybal Hilvarenbeek als een van de speerpunten voor de komende jaren vastgelegd zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te willen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scheiden van afval en het gebruik van biologische materialen. Afgelopen jaren was dit een groot succes. Daarmee is Beachbeek niet alleen het gezelligste maar ook het groenste evenement van Hilvarenbeek..!!

Vanaf 2015 is de structuur van Stichting Beachvolleybal Hilvarenbeek enigszins aangepast. Er is een klein (dagelijks) bestuur en los daarvan is er de organisatie van Beachbeek als evenement. In totaal zijn er negen organisatoren waarvan vier bestuursleden. In verschillende commissies worden er gedurende het hele jaar voorbereidingen getroffen. Denk aan maar liefst 24 vrachtwagens die het zand voor de 9 velden moeten komen brengen. De tenten, de horeca, licht, geluid en artiesten. Maar vooral de inschrijvingen, een kleine 100 (jeugd)teams die meedoen. Op vrijdagavond is er Beachbeek4Kids, het toernooi voor deelnemers tot 16 jaar. Op zaterdag en zondag strijden de volwassenteams. Voor al deze voorbereidingen komt de organisatie in zijn geheel eens per maand bij elkaar.

Na alle edities die achter ons liggen kijken we terug op veel mooie momenten. Uiteraard elk jaar de sportieve strijd op de velden bij teams die of heel goed of helemaal niet kunnen volleyballen. In de beginjaren waren er ook nog de prestigieuze prominentenwedstrijden. Afgevaardigden van onder meer het bedrijfsleven, de politiek, sporters en de winkeliersvereniging namen hieraan deel, lieten zich sponsoren en speelden voor het goede doel. Op warme dagen kwam de brandweer van Hilvarenbeek langs voor een welkome verfrissing. Samen met de gezellige feestavonden, met (bekende) artiesten en DJ’s, allemaal hoogtepunten die veel deelnemers hopelijk nog lang bewaren.

Sportvereniging van het jaar 2017

Ondanks de populariteit is het aantal velden jaren geleden toch op 9 vastgesteld, het maximale volgens de organisatie. Dan blijft het overzichtelijk en zijn sfeer behouden. Houwut klèèn, houwut Biks!
Na al die jaren is Beachbeek een vaste waarde op de (sport)evenementenkalender en meer dan klaar voor de toekomst. Een reden voor de Gemeente Hilvarenbeek om Stichting Beachvolleybal Hilvarenbeek uit te roepen tot Sportvereniging van het jaar 2017, en dat terwijl we niet eens een vereniging zijn!
Voor ons een geweldig compliment waar we meer dan trots op zijn. En een reden om samen met alle deelnemers, sponsors en bezoekers nog veel meer mooie herinneringen te maken.

Feest!

Na het toernooi van 2019 werd het noodgedwongen stil op de Vrijthof in Hilvarenbeek en in de rest van het land. Door de Coronapandemie waren er geen evenementen en kon ook Beachbeek twee jaar achter elkaar niet doorgaan. In 2022 was Beachbeek terug met het 23e toernooi, de organisatie bestond in dat jaar 25 jaar. Reden voor een bescheiden feestje maar het echte feest wordt natuurlijk gevierd tijdens onze 25e editie. En die is dit jaar op 16, 17 en 18 augustus 2024. Leuk als je erbij bent en samen met ons het glas komt heffen..!!

© Beachbeek since 1997 by Stichting Beach Volleybal Hilvarenbeek